Jakson kuvaus
4. SOPPAJAKSO, jossa lohi ja juusto ovat parhaita kavereita eli bestiksiä ja sämpylät valmistuvat pyörittelemättä. LOHIKEITTO: n. 8 pientä kiinteää perunaa 1 porkkana 1 pieni sipuli 1 l hyvää kalalientä 1 prk juoksevaa sulatejuustoa (250g) 1 dl kermaa (2rkl valmista maizena-suurustetta) valkopippuria, suolaa 500 g lohifileetä 150 g kylmäsavulohta ruohosipulia -> pyöritä hetki kattilassa voissa kuutioituja perunoita, pilkottua porkkanaa ja silputtua sipulia. Kaada päälle kalaliemi ja jätä kiehumaan, kunnes perunat ovat kypsiä (n.10-15 min). Ota pois liedeltä ja lisää pilkottu lohi ja siivutettu kylmäsavulohi. Lohi kypsyy heti. Sekoita sulatejuusto keittoon. Lisää kerma ja valkopippuri, maista suola. Jos haluat liemestä hieman paksumpaa, lisää maizena-suurustetta. Ripottele päälle ruohosipulia tai tilliä. SÄMPYLÄT 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa 1,5 tl suolaa 1,5 rkl juoksevaa hunajaa 5 dl vettä 1 dl maitoa n. 11 dl venhäjauhoja -> kaada hunaja kulhoon ja sekoita siihen suola ja tuorehiiva, se liuke